Sosiaalisen median tiedottajakurssi

Sosiaalisen median tiedottajakurssin taustat

Oppimispäiväkirjablogin ja Otavan Opistolla sosiaaliseen mediaan keskittyvän audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon opintojen aloittaminen tapahtui syyskuussa 2010. Kirjoitin Digitaalisessa puutarhassa oppimassa ja Pauliina verkossa -blogikirjoitukset. Ensimmäiseksi osallistuin Sosiaalisen median tiedottajakurssille. Kouluttajina toimivat Mikkelissä Otavan Opistolla Anne Rongas ja Kaarinassa Jere Rinne.

Kurssillamme käytimme Mediapaja Ning-yhteisön ryhmää (45 jäsentä), wikiä, Diigo-ryhmää, Adobe® Acrobat® Connect™ Pro Meeting -huonetta ja Mediapaja Posterous-blogia.

Kurssiltamme Riitta Ryhtä on kirjoittanut omaa oppimispäiväkirjablogiansa, Verkkokeiju ja Niina Airaksinen tehnyt Sojiku-nettisivut. Facebook-sivut Zest.fiHärkäniemen Tuvat ja Pieksämäen Seutuopisto ovat myös kurssilaistemme ylläpitämiä.

Osallistuin 1. ja 4. jaksoon etänä ja 2. ja 3. jaksoon paikan päällä Mikkelissä Otavan Opistolla. Tulen osallistumaan viimeiseen eli 5. lähijaksoon myös paikan päällä tammikuun pajassa Otavan Opistolla.

Kurssin sisältö

1. jakso – 24.-25.09.2010: kenelle – markkinointi ja kohderyhmät (2 ov.) ▪ kurssikokonaisuus, hops ▪ mikä tekee mediasta sosiaalisen? ▪ kohderyhmien, asiakkaiden ja yhteisöjen luonnehdinta ja tarpeet ▪ caset: yhteisömalleja ja käyttömahdollisuuksia ▪ Facebook-markkinointi ▪
Mistä sosiaalisessa mediassa on kyse?
Persoona verkossa
2. jakso – 15.-16.10.2010: mitä – sisältöä mediaan (2 ov.) ▪ Verkkokirjoittaminen ▪ Ning-yhteisöt ▪ Blogit ▪ Mikroblogit
Verkkokirjoittaminen
Blogit
3. jakso – 19.-20.11.2010: miten – välineenä yhteisödokumentit (2 ov.) ▪ Google Docs ▪ teksti, taulukko, esitys, kysely ▪ wikit
Wikit
Googlen työvälineet
Vertaisharjoitus
4. jakso – 10.-11.12.2010: mitä – sisältönä multimedia (2 ov.) ▪ ääni, musiikki, podcast, nettiradio ▪ Sisäinen tiedottaminen ▪ Ulkoinen tiedottaminen
Tekijänoikeudet
Avoimet sisällöt
Sisäinen ja ulkoinen viestintä
Työkaluja viestintään
Podcast
5. jakso – 14.-15.01.2011: miltä näyttää kokonaisuus – mediasuunnitelma (2-4 ov) ▪ interaktiiviset kotisivut ▪ töiden työstäminen ▪ multimedia
6. jakso – 2011: mediatoteutus ▪ töiden työstäminen ▪ töiden arviointi ▪ näyttö

Kurssin aikana ennen 5. jaksoa kirjoitetut blogikirjoitukset

Lokakuun paja Otavan Opistolla
Someluontoretki 15.10.2010
Verkkokirjoittaminen, osa I
Verkkokirjoittaminen, osa II
Opintojen suunnittelua
Yritys pilvessä – muutos tapahtuu
Sisäistä tiedonkulkua
DCL2010-konferenssissa
DCL2010 sanapilvet liverryksistä
Marraskuun paja Otavan Opistolla
Avoimet verkkopalvelut ja sisäiset tietovarannot
Matka Mikkeliin Otavan Opistolle
Opiskelutaitoilta Motivaatio ja jaksaminen
Joulukuun paja etänä, osa I: Viestintä
Kirjavinkkejä
Joulukuun paja etänä, osa II: Reflektointi
Koulutuksen ajatusmallien muuttaminen
Joulukuun paja etänä, osa III: Podcast
Joulukuun paja etänä, osa IV: Podcast-julkaisut
Opintosuunnittelua
Minuutti Facebookissa
iPhone 4 32GB puhelinesittely
Villasukkaohje

Kurssin soveltaminen käytäntöön

Työskentelen osa-aikaisesti verkko-ohjaajana Avoimet verkostot oppimiseen (AVO) -hankkeen Sometu-osahankkeessa. Olen myös osa-aikainen koulutusyrittäjä. Kinda Oy on perustettu 10.7.2010 ja toiminnta on aloitettu 10.8.2010. Voin käyttää sosiaalisen median tiedottajakurssilta opittuja asioita sekä Sometu-osahankkeen töissä että Kinda Oy:n toiminnassa.

Sometu

Sometu eli sosiaalinen media oppimisen tukena -verkosto kokoaa yhteen ihmisiä, joita yhdistää jollakin tapaa mielenkiinto sosiaaliseen mediaan ja oppimiseen. Sosiaalisen median toimintatavat mahdollistavat uudet toimintatavat niin opiskelussa, opetuksessa, työssä, yrittämisessä, vapaa-ajassa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessakin. Verkoston sivustosta on tullut paikka, jossa suomalaiset asiasta kiinnostuneet kohtaavat toisensa, tiedottavat eri tapahtumista ja hakevat ratkaisuja toimintakenttään liittyviin haasteisiin. Verkoston toimintatapaan kuuluu yhteinen oppiminen, ei koulutus tai kouluttautuminen. Jäsenistö koostuu laajasta ja tasavertaisesta eri sektorien ja toimialojen joukosta, johon kuuluu niin teknologian-, koulutuksen-, tutkimuksen-, yhdistys-, yritystoiminnan kuin viranomaispuolenkin edustustajia. Avoin ja jakava toimintatapa on yksi keskeinen osa Sometun menestystarinaa. Toimintakulttuuria leimaa innostunut, leikkisä ja luova tapa asioiden tutkimiseen yhdessä. Sometu on kasvanut kolmessa vuodessa yli 3000 jäsenen avoimeksi, itseorganisoituvaksi verkostoksi. Tänään 6.1.2011 jäseniä on 3511. Verkoston puitteissa järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja webinaareja eri teemoista. Osallistuminen on aina mahdollista myös verkon välityksellä.

Sometun kanavat

Sometu Ning-yhteisön lisäksi käytössä on wiki, Facebook-sivu, Twitter-profiili, Qaiku-kanava, blogi, AVO-webinaarit, Friendfeed – Sometulaisblogit ja verkostoviestit.

Kirjoitin 5.10.2010 ennen Nettiajan kansalaisyhteiskunta -leiripäivää Mahdollista.fi -blogiin kirjoituksen Vertaisverkoston kasvu – Case Sometu.

En osannut aavistaa keväällä 2009, että minulle rakkaasta harrastuksesta eli sosiaalisesta mediasta tulee kesällä 2010 hanketyötä, koulutusyrittäjyyttä sekä opiskelua. Kannattaa olla tarkkana, kun haaveilee, sillä haaveista voi tulla totta!

Aion laatia Sosiaalisen median tiedottajakurssin näyttötyönäni tiedottamissuunnitelman Sometulle.

Kinda Oy

Kinda Oy tarjoaa yhteisöllisen median koulutus-, konsultointi- ja luennointipalveluita. Autan yksilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä yhteisöllisen median hyödyntämisessä. Käytössä on nettisivujen lisäksi blogi, Facebook-sivu ja Twitter-profiili. Kinda Oy toimii verkostoitumisen puolestapuhujana ja yhteisöllisen median kiltteyden lähettiläänä. Toiminta on hyvin avointa. Yritykseni arvot ovat Kiltteys, kehittäminen, Innostaminen, intohimo, Neuvonta, : D = leveä hymy ja Asiakastyytyväisyys, asiakaslähtöisyys, avoimuus ja arvostus eli K I N : D A.

Oma näkyvyys sosiaalisessa mediassa

Pauliina verkossa -blogikirjoituksessa on listattu oma digitaalinen jalanjälkeni netin eri palveluissa ja heimoissa. Näistä tärkeimmät tällä hetkellä ovat

Oma näkyvyyteni sosiaalisessa mediassa auttaa minua tekemääni työni sekä Sometu-osahankkeessa että Kinda Oy:ssä. Käytän aktiivisesti Facebookia erilaisten uutisten, tapahtumien, linkkien ja vinkkien välittämiseen.

Jatkosuunnitelmat

SomeAVAT-opintoni jatkuvat Sosiaalisen median tiedottajakurssin jälkeen. Tulen valitsemaan Otavan Opiston Tieto- ja viestintätekniikan (TVT) kurssitarjonnasta sopivia kursseja.

Seuraavaksi osallistun InnoOmnian järjestämään Opettajasta oppimisen valmentajaksi -valmennukseen. Ensimmäinen valmennusjakso on 13.-14.1.2011 Espoossa hotelli Siikarannassa. Tämä menee päällekkäin Sosiaalisen median tiedottajakurssin tammikuun pajan kanssa, joten osallistun vain ensimmäiseen valmennuspäivään. Teemana on Oppimisen tulevaisuus ja oppimisympäristö. Ennakkovalmistautumiseni on mielenviritystehtävä eli kirjoittaa tarina tai piirtää polku itsestä oppijana sekä tuoda mukanaan kirja, joka on vaikuttanut minuun opettajana. Suurin osa osallistujista valmennuksessa on opettajia, joten tuon joukkoon erilaista näkökulmaan. Olen koulutukseltani markkinoinnin yo-merkonomi. Olen kouluttanut itseäni työurani aikana lukuisilla erilaisilla kursseilla.

Valmennuksen 2. jakso on 14.-15.3.2011, 3. jakso 3.-4.5.2011, 4. jakso kaksi päivää syyskuussa ja 5. jakso kaksi päivää marraskuussa. Valmentajina toimivat Mervi Jansson, Maria Korpi sekä apuvalmentajana Helena Rajalinna.

Tags: , , , , , , , , ,

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2010-2024 Oppimassa All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.7.2 theme from BuyNowShop.com.