Johanna Oras Akatemian öljyvärimaalauskurssi 21.-24.10.2021 Hotelli Punkaharjulla

Posted by Pauliina on October 27, 2021 in Luova kirjoittaminen, Luovuus, Maalaaminen, Oppimassa |

Luovuuden tutkintaa

Olen tutkinut omaa luovuuttani tänä vuonna useilla eri menetelmillä. Yksi niistä on ollut Julia Cameronin kirjoittaman Tie luovuuteen -kirjan kuuntelu ja kirjaan liittyvä kerran viikossa verkossa kohtaava vertaisryhmämme. Kirja avaa 12 viikon luovuusprosessin, jossa joka viikko tehdään luovuustehtäviä, käydään taiteilijatreffeillä sekä kirjoitetaan ensimmäiseksi aamulla kolme sivua omaa tajunnan virtaa.

Aamusivuilla

Kirjoitan kolme sivua A4-kokoisena joka aamu noin 40 minuutin ajan. Olen huomannut 10 hyvää syytä, miksi aamusivuja kannattaa kirjoittaa:

 • 1. olen sitoutunut tähän prosessiin
  2. saan ajatukset pois päästä paperille
  3. herään aikaisin
  4. tästä on tullut rutiini
  5. on kevyempi olo, kun pää tyhjenee, aamusivut on kuin puhelinsoitto itselle
  6. olen saanut selkeän rytmin päiviini
  7. luovuuteni virtaa uudella tavalla
  8. palautin käyttööni käsin kirjoittamisen
  9. en avaa puhelinta ensimmäiseksi aamulla, kuten olen tehnyt ainakin 11 vuotta putkeen, vaan jätän sähköpostit, somen ja uutiset myöhempään aamuun
  10. tämä on minun meditaatiotani kirjoittamalla.

Taitelijatreffeille

Tämä syksy on ollut todella erilainen, kun olen sukeltanut mieleni syvyyksiin ja löytänyt uutta luovuutta. Etsin itselleni kohdetta, jonne voisin mennä yksin matkustaen taiteilijatreffeille. Muistin, että 1.9. aamulla Boost your Business -digitapahtumassa oli ollut otsikolla Tarina tinkimättömyydestä ja tahdonvoimasta Saimi Hoyerin puheenvuoro metsästä. Saimi on valovoimainen yrittäjä, upea Hotelli Punkaharjun johtaja, lumoava tarinankertoja, sienien ystävä sekä kansallispuistokummi. Halusin päästä hotelli Punkaharjulle. Verkkosivuilta löysin tietoa, kuinka hotelli Punkaharju on tarjonnut matkailua ja majoitusta kansallismaisemassa jo vuodesta 1845. Tutkin hotellihuonetarjonnan, ihastuin Vanamoon ja Kasteeseen. Sitten löysin tapahtumat. Siellä oli minua odottamassa Johanna Oraksen maalauskurssi. En ole koskaan ennen maalannut öljyväreillä ja edelliset vesivärimaalaukset olin tehnyt peruskoulussa. Ilmoittauduin sähköpostilla ja sain tiedon, että kurssi oli loppuunmyyty. Minut otettiin ensimmäisenä peruutuslistalle ja sain 10 päivää ennen kurssin alkua tiedon, että pääsin mukaan.

Hotelli Punkaharju kutsuu

Ennen lähtöä piti tehdä valmisteluja kurssille lähtöön. Varmistin taiteilija Johanna Orakselta, että mitä materiaaleja kannattaa hankkia. Hän vastasi, että aloittelijalle öljyvärien hankinnasta hän suosittelee hankkimaan pakkauksen, jossa on värit valmiina. Siveltiminä parhaat ovat keinokuitusiveltimet. Maalausaineina käytämme tärpättiä ja pellavaöljyä. Hän kertoi myös neuvovansa mielellään uusia öljyvärin kokeilijoita. Näistä ohjeista viisastuneena sain aviomieheltäni Antilta osan öljyväreistä ja siveltimistä, samoin taiteilijaystävältäni Tiina Karppiselta kangasriepuja, maalausnesteitä ja kokeilumaalauspohjia sekä öljyvärejä. Maalaustarvikeliikkeestä Tampereelta hankin kertakäyttöpaletin, lisää siveltimiä, maalauspohjia sekä metallisen kannellisen maalausnestekipon. Ostin ison valkoisen paitapuseron suojaamaan muita vaatteita, käytin mustaa essua sekä sinisiä Vileda Multi Sensitive -nitriilikertakäyttökäsineitä.

Hotelli Punkaharjulla maalauskurssi 22.-24.10.2021

Saavuin auto-juna-juna-bussi-juna-juna-taksi -kuljetuksella Lempäälästä Tampereen, Tikkurilan, Lappeenrannan, Imatran ja Parikkalan kautta perille Punkaharjun asemalle ja sieltä hotelli Punkaharjulle jo torstaina 21.10.2021 iltapäivällä. Sain to-pe majoituksen kurssihintaan ja siihen kuului kevyt illallinen. Yövyin sinisessä huoneessa Kaste. Olin ikionnellinen, kun pääsin kurssille ja sain oppia uutta. Perjantai-iltana me toistakymmentä kurssilaista istuimme Saimin ja Johannan kanssa illallisella, jonka aikana selvisi Saimin ja Johannan kertomana, miten suomalainen kansallismaisema Punkaharjulla on vaikuttanut näiden karismaa hehkuvien naisten luomisvoimaan sekä Johanna livemaaalasi ihanan kukka-asetelman.

43 Johanna ja Pauliina
Taitelija Johanna Oras ja maalauskurssilainen Pauliina Mäkelä

Lauantaina nautimme Mariskan illalliskonsertista. Viikonlopun aikana paljastettiin juhlallisesti Johannan maalaama muotokuva Saimista. Maalauksessa Saimi on hotelli Punkaharjun valtiatar, sienien sielutieteilijä, suloinen myrkynkeittäjä sekä keijumainen mystinen noitanainen, kuin kuningatar vanamoiden keskellä, seuranaan Waltti-koiransa metsässä. Sunnuntaina maalauskurssilaisten maalauksista koottiin näyttely ja Johanna antoi meille kaikille palautetta sekä Johanna Oras Akatemian kurssitodistukset. Tein viikonlopun aikana kolme pientä maalausta: pastellitaustasävyillä punaisen kukkakimppuasetelman ikkunan edessä, kurvikkaan naisfiguurin punaisessa mekossa ikkunassa meren äärellä sekä punaisen omenan. Haikein mielin sunnuntaina iltapäivällä heitimme hyvästit kurssilaisten kanssa ja matkustin yhden kurssilaisen, uuden ystävän autokyydillä kotiin. Tämä ylellisyyselämysmaalauskurssi upeassa miljöössä ja seurassa sytytti minussa kipinän maalata ja avasi luovuuttani uudella tavalla. Sain nauttia kaikilla aisteillani ihanista hotelli Punkaharjun tarjoamista elämyksistä. Kävin jo ostamassa lisää maalauspohjia. Tästä tulee uusi harrastus, ihanaa! Kiitos Johanna opastuksessa ja neuvoista öljyvärimaalaamiseen! Kiitos kaikki kurssilaiset ja varsinkin voimanelikkomme! Kiitos Saimi ja koko henkilökunta hotelli Punkaharjun upeasta viikonlopusta!

Kurssin kuvasatoa

Tags: , , , , ,

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2010-2024 Oppimassa All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.7.2 theme from BuyNowShop.com.