1970-luvulla

Posted by Pauliina on July 10, 2013 in 1970-luku, Blogit, iPad, iPhone, Oppimassa, TV, Työssä oppiminen |

Löysin mielenkiintoisen Vuonna 1971 -blogin, jonne kolmen hengen (Mika, Niina ja Onni) perhe kertoo kokemuksiaan kuukauden elämisestä vuoden 1971 kulutustasolla. Synnyin vuonna 1971, joten blogi on hyvin kiinnostava. Perhe on käynyt kokeilustaan nyt läpi 16 päivää. Päivittäisissä blogikirjoituksissa käsitellään kulutuseroja (liittyen mm. ruokaan, palveluihin, viihteeseen, liikkumiseen ja tavaroihin) vuosien 1971 ja 2013 välillä. Esimerkiksi vuoden 1971 televisio ei lähetä päiväsaikaan mitään ohjelmaa. Vuonna 2013 voi katsoa koska vaan televisiota, ohjelmia viihdekeskuksien ja maksukanavien kautta sekä nettitelevision kautta. Vuonna 1971 ei ollut mobiililaitteita, kuten älypuhelimia, ei kannettavia, eikä tablettitietokoneita. Käytössä oli lankapuhelin, mutta ei tietokonetta, eikä nettiä.

Vuonna 1971 Wikipedian mukaan

  1. presidenttinä oli Urho Kekkonen,
  2. turvavyöt otettiin käyttöön pakollisina etuistuimilla henkilöautoissa,
  3. lottoarvonnat alkoivat,
  4. kunnalliset pysäköinninvalvoja-apulaiset eli ”lappuliisat” aloittivat työnsä kuudessa kaupungissa,
  5. Näsinneula ja Finlandia-talo avattiin,
  6. maailman väkiluku ylitti neljä miljardia,
  7. Suomen maaseudulla oli Tilastokeskuksen mukaan sähköistämättä vielä noin 43 000 kotitaloutta eli kuutisen prosenttia, lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa,
  8. Varatuomari Helvi Sipilä valittiin YK:n sosiaalisia, humanitaarisia ja kulttuuriasioita käsittelevän kolmannen komitean puheenjohtajaksi. Kyseessä oli korkein virka, johon nainen oli YK:ssa siihen saakka päässyt ja
  9. homoseksuaalisuus laillistettiin Suomessa.

Tänä kesänä on voinut seurata Yle 1 -kanavalta ohjelmasarjaa Lomamatka 70-luvulle tiistaisin ja uusinnan lauantaisin. Yhdeksänosainen reality-sarja kertoo siitä, kuinka käy nykyihmiselle, kun häneltä viedään tämän päivän pelit ja vehkeet. Kolme erilaista porukkaa matkustaa kesäisessä Suomessa 70-luvun autoilla ja varusteilla. Matkassa on yksinhuoltajaäiti lapsineen, italialais-suomalainen perhe pompannappeineen ja espoolaiset nuoret kleinbussillaan. Jaksot ovat katsottavissa myös YLE Areenassa kuukauden ajan.

Olen muistellut aiemmin lapsuuden lastenohjelmia eri vuosikymmeniltä. Mitä sinä muistat 1970-luvusta?

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2010-2024 Oppimassa All rights reserved.
Desk Mess Mirrored v1.7.2 theme from BuyNowShop.com.