1970-luvulla

Posted by Pauliina on July 10, 2013 in 1970-luku, Blogit, iPad, iPhone, Oppimassa, TV, Työssä oppiminen |

Löysin mielenkiintoisen Vuonna 1971 -blogin, jonne kolmen hengen (Mika, Niina ja Onni) perhe kertoo kokemuksiaan kuukauden elämisestä vuoden 1971 kulutustasolla. Synnyin vuonna 1971, joten blogi on hyvin kiinnostava. Perhe on käynyt kokeilustaan nyt läpi 16 päivää. Päivittäisissä blogikirjoituksissa käsitellään kulutuseroja (liittyen mm. ruokaan, palveluihin, viihteeseen, liikkumiseen ja tavaroihin) vuosien 1971 ja 2013 välillä. Esimerkiksi vuoden 1971 televisio ei lähetä päiväsaikaan mitään ohjelmaa. Vuonna 2013 voi katsoa koska vaan televisiota, ohjelmia viihdekeskuksien ja maksukanavien kautta sekä nettitelevision kautta. Vuonna 1971 ei ollut mobiililaitteita, kuten älypuhelimia, ei kannettavia, eikä tablettitietokoneita. Käytössä oli lankapuhelin, mutta ei tietokonetta, eikä nettiä.

Vuonna 1971 Wikipedian mukaan

 1. presidenttinä oli Urho Kekkonen,
 2. turvavyöt otettiin käyttöön pakollisina etuistuimilla henkilöautoissa,
 3. lottoarvonnat alkoivat,
 4. kunnalliset pysäköinninvalvoja-apulaiset eli ”lappuliisat” aloittivat työnsä kuudessa kaupungissa,
 5. Näsinneula ja Finlandia-talo avattiin,
 6. maailman väkiluku ylitti neljä miljardia,
 7. Suomen maaseudulla oli Tilastokeskuksen mukaan sähköistämättä vielä noin 43 000 kotitaloutta eli kuutisen prosenttia, lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa,
 8. Varatuomari Helvi Sipilä valittiin YK:n sosiaalisia, humanitaarisia ja kulttuuriasioita käsittelevän kolmannen komitean puheenjohtajaksi. Kyseessä oli korkein virka, johon nainen oli YK:ssa siihen saakka päässyt ja
 9. homoseksuaalisuus laillistettiin Suomessa.

Tänä kesänä on voinut seurata Yle 1 -kanavalta ohjelmasarjaa Lomamatka 70-luvulle tiistaisin ja uusinnan lauantaisin. Yhdeksänosainen reality-sarja kertoo siitä, kuinka käy nykyihmiselle, kun häneltä viedään tämän päivän pelit ja vehkeet. Kolme erilaista porukkaa matkustaa kesäisessä Suomessa 70-luvun autoilla ja varusteilla. Matkassa on yksinhuoltajaäiti lapsineen, italialais-suomalainen perhe pompannappeineen ja espoolaiset nuoret kleinbussillaan. Jaksot ovat katsottavissa myös YLE Areenassa kuukauden ajan.

Olen muistellut aiemmin lapsuuden lastenohjelmia eri vuosikymmeniltä. Mitä sinä muistat 1970-luvusta?

Tags:


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kindaoy/public/html/oppimassa/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 Comment

 • Jukka Tamminen says:

  Minun 70-luku
  Valmistuin keväällä 71 ylioppilaaksi Turussa ja syksyllä aloitin opinnot Turun Yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä opinnot. Pääaineeni oli matematiikka. Loppuvuodesta 72 tutustuin tulevaan vaimooni ja muutimme yhteen 73 alussa. Menimme naimisiin kesällä 75 ja teimme häämatkan Bulgaria Kultahietikolle.
  Vaihdoin pääaineen matematiikasta tietojenkäsittelyksi, kun ainetta oli vahvistettu ja aloitettu laudatur opetus ja valittu aineelle professori. En ole koskaan katunut päivääkään päätöstäni.
  Vuoden 76 lopulla teimme 2 viikon unelmalomatakan Thaimaahan Bangkokiin ja Pattaylle. Se oli todella mieleenpainuva kokemus kahdelle työläisperheen lapselle.
  Vuoden 77 lopulla vaimoni valmistui lääkäriksi ja minä kävin armeijan ( 9kk Säkylä). Vuoden 77 lopulla olin suorittanut kaikki tarvittavat kurssit maisterin tutkintoani varten ja etsin vakituista työtä. Sellainen löytyi kun Ylen palkkasi minut ATK-suunnittelijaksi ylläpitämään heidän upouutta palkanlaskentajärjestelmää. Muutimme helmikuussa 78 Turusta Keravalle, joka oli lähin paikka Kesäkadulta lukien, josta löysimme kohtuullisen vuokra-asunnon ja meistä alkoi muovautua PK-laisia :-). Tutkintoni valmistui vasta seuraavalla vuosikymmenellä (1980).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2010-2021 Oppimassa All rights reserved.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kindaoy/public/html/oppimassa/wp-includes/kses.php on line 893

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kindaoy/public/html/oppimassa/wp-includes/kses.php on line 893

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kindaoy/public/html/oppimassa/wp-includes/kses.php on line 893

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kindaoy/public/html/oppimassa/wp-includes/kses.php on line 893

Desk Mess Mirrored v1.7.2 theme from BuyNowShop.com.